ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

Για τη γυναίκα

Βασικές εξετάσεις γυναικών (ενδεικτικά):

 • FSH και οιστραδιόλη κατά την 2η-3η ημέρα του κύκλου και διακολπικό υπερηχογράφημα
 • Αντιμυλλέριος ορμόνη (ΑΜΗ)
 • Προλακτίνη
 • TSH
 • Υστεροσαλπιγγογραφία (HSG)

Εξειδικευμένες εξετάσεις γυναικών:

 • Υστεροϋπερηχογράφημα ή υστεροσκόπηση
 • Λαπαροσκοπική εξέταση (ενδοπυελική χειρουργική επέμβαση)
 • Εύθραστο Χ
 • Καρυότυπος (Έλεγχος χρωμοσωμάτων που πραγματοποιείται σε δείγμα αίματος)
 • Ελεύθερη τεστοστερόνη, DHCA, DCHA-S, 17-υδροξυπρογεστερόνη, σάκχαρο αίματος νηστείας και ινσουλίνη (για ασθενείς με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών)

Ορμονολογικές εξετάσεις για την αξιολόγηση της ποιότητας των ωαρίων

Τρεις απλές εξετάσεις αίματος μπορούν να ελέγξουν τα επίπεδα των ορμονών και να αποκαλύψουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα των ωαρίων.Αυτές οι εξετάσεις μπορούν επίσης να συμβάλλουν στη διάγνωση της υπογονιμότητας στις γυναίκες μικρότερης ηλικίας, οι οποίες συνήθως δεν θα εμφάνιζαν μειωμένο απόθεμα ωοθηκών ή ανεπαρκή ποιότητα ωαρίων:

 • Βασική FSH:

Η FSH (θυλακιοτρόπος ορμόνη) είναι η κύρια ορμόνη που εμπλέκεται στην παραγωγή ώριμων ωαρίων στις ωοθήκες.Εάν στην εξέταση αυτή διαπιστωθούν υψηλά επίπεδα FSH στον οργανισμό, αυτό αποτελεί ένδειξη ότι ο εγκέφαλος προσπαθεί να ενεργοποιήσει την ανεπαρκή λειτουργία των ωοθηκών.(Με άλλα λόγια, οι ωοθήκες μπορεί να χρειάζονται επιπλέον βοήθεια για την παραγωγή ωαρίων.)

 • Οιστραδιόλη:

Η οιστραδιόλη αποτελεί την πιο σημαντική μορφή οιστρογόνων που βρίσκονται στον οργανισμό και είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση υγιών ωαρίων στις ωοθήκες μιας γυναίκας καθώς και για τη διευκόλυνση μιας υγιούς κύησης. Σε περίπτωση που η συγκεκριμένη εξέταση παρουσιάζει υψηλά επίπεδα οιστραδιόλης, υποδηλώνει πρόβλημα με τον αριθμό ή/και την ποιότητα των ωαρίων. Αξιολογείται σε συνδυασμό με την FSH.

 • Αντιμυλλέριος ορμόνη (ΑΜΗ):

Η ΑΜΗ είναι μια εξέταση αίματος που μετρά απευθείας το απόθεμα των ωοθηκών. Παράγεται απευθείας από ωοθηκικά θυλάκια πρώιμου σταδίου.Τα επίπεδα I->4 είναι ευνοϊκά, ενώ τα χαμηλά επίπεδα (κάτω του 1,0) υποδεικνύουν μειωμένο απόθεμα ωοθηκών. Η ΑΜΗ μπορεί να αποτελεί τη βέλτιστη παράμετρο μέτρησης της μετάβασης στην εμμηνόπαυση και της ηλικίας των ωοθηκών. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη στην πρόβλεψη του συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών, των επιδράσεων της χημειοθεραπείας και στον καθορισμό της θεραπείας του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS).Η ΑΜΗ φαίνεται να είναι ο βέλτιστος προγνωστικός παράγοντας της ανταπόκρισης των ωοθηκών έναντι άλλων δεικτών, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας και της εξέτασης FSH και οιστραδιόλης κατά την 3η ημέρα του κύκλου. Προσφέρει παρόμοια προγνωστική αξία σε σύγκριση με την υπερηχογραφική μέτρηση του αριθμού των ωοθυλακίων (AFC). Η ΑΜΗ μπορεί να ληφθεί ανά πάσα στιγμή στον εμμηνορροϊκό κύκλο. Ορισμένες από αυτές τις προκαταρκτικές εξετάσεις γονιμότητας μπορούν να πραγματοποιηθούν από τον θεράποντα ιατρό ή τον γυναικολόγο πριν την επίσκεψη σε ειδικούς γονιμότητας.

Υπερηγογραφική αξιολόγηση για την καταμέτρηση του αριθμού των ωαρίων

Αριθμός καταβολών ωοθυλακίων:Μια από τις πρώτες εξετάσεις που συνήθως εκτελείται κατά την πρώτη επίσκεψη του ασθενούς στη Μονάδα Γονιμότητας ΡEA είναι το διακολπικό υπερηχογράφημα.Αυτό το υπερηχογράφημα επιτρέπει στον γιατρό να αξιολογήσει τη μήτρα, την κοιλότητα της μήτρας και τις ωοθήκες.Ειδικά αν πραγματοποιείται στην πρώτη φάση του κύκλου, το υπερηχογράφημα μπορεί να παρέχει αρκετές πληροφορίες σχετικά με την ύπαρξη ινομυωμάτων ή ενδομήτριων πολυπόδων που εντοπίζονται στο τοίχωμα της μήτρας.Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι ο ιατρός μπορεί να αξιολογήσει τον αριθμό των μικρών ωοθυλακίων στις ωοθήκες.Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να απεικονίζονται συνολικά περίπου 10-20 ωοθυλάκια μεταξύ των δύο ωοθηκών.Εάν ο αριθμός των ωοθυλακίων είναι πολύ χαμηλότερος, αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη μείωσης του αποθέματος των ωοθηκών.

Για τον άνδρα

Βασικές εξετάσεις ανδρών (ενδεικτικά):

 • Σπερμοδιάγραμμα

Εξειδικευμένες εξετάσεις ανδρών (ενδεικτικά):

 • Ανάλυση DNA για την ανίχνευση μικροελλείψεων του χρωμοσώματος Υ (εξέταση αίματος)
 • Ανάλυση δομής χρωματίνης σπέρματος (SCSA) για την ανίχνευση κατακερματισμού του DNA (εξέταση σπέρματος)

Ορμονολογικές εξετάσεις (ενδεικτικά):

 • FSH, LH, τεστοστερόνη, προλακτίνη, οιστραδιόλη (εξετάσεις αίματος που πραγματοποιούνται όταν εντοπίζεται σοβαρός ανδρικός παράγοντας υπογονιμότητας)
Διεύθυνση:
Λ. Συγγρού 383 & Πεντέλης 17 175 64 Π.Φάληρο, Αθήνα
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: