ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

Γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα

Το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα αποτελείται από εσωτερικά και εξωτερικά γεννητικά όργανα και περιλαμβάνει τον κόλπο, τον τράχηλο, τη μήτρα, τις σάλπιγγες και τις ωοθήκες.

Εσωτερικά το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας αποτελείται από τις ωοθήκες οι οποίες περιέχουν τα ωοθυλάκια και είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη των ωαρίων καθώς και την παραγωγή των θηλυκών ορμονών. Συνδέονται με τη μήτρα μέσω των σαλπίγγων. Εκεί γίνεται η γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο και στη συνέχεια το γονιμοποιημένο πια ωάριο ταξιδεύει στην μήτρα.  Στα εσωτερικά γεννητικά όργανα συγκαταλέγεται και το τράχηλος, το κατώτερο τμήμα της μήτρας που συνδέεται με τον κόλπο. Η εσωτερική κοιλότητα της μήτρας ονομάζεται ενδομήτριο. Στο ενδομήτριο γίνεται η εμφύτευση και η ανάπτυξη του εμβρύου. Στο κατώτερο τμήμα της μήτρας βρίσκεται ο τράχηλος.  Ο κόλπος είναι ένας ινομυώδης σωλήνας που αποτελεί τη φυσική έξοδο του μωρού στον φυσιολογικό τοκετό, καθώς επίσης και του αίματος κατά την έμμηνο ρήση της γυναίκας.

Εξωτερικά έχουμε τα μικρά και μεγάλα χείλη, την ουρήθρα και την κλειτορίδα. Μπροστά και πάνω από το ηβικό οστό βρίσκεται το εφηβαίο, που καλύπτεται από τριχοφυΐα για την προστασία του αιδοίου. Τέλος, από τον κόλπο μέχρι τον πρωκτό, βρίσκεται το περίνεο. Ουσιαστικά πρόκειται για μύες που υποστηρίζουν τη μήτρα, την ουροδόχο κύστη και το έντερο.

Ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα

Το αναπαραγωγικό σύστημα του άνδρα περιλαμβάνει τους όρχεις, την επιδιδυμίδα, τις σπερματοδόχους κύστεις τον προστάτη, την ουρήθρα και το πέος.

Στους άνδρες, η σπερματογένεση και η ωρίμανση των σπερματοζωαρίων είναι μια συνεχής διαδικασία και  γίνεται στους όρχεις και στην επιδιδυμίδα. Περνώντας τα σπερματοζωάρια τον σπερματικό πόρο συγκεντρώνονται στις σπερματοδόχους κύστεις. Κατά τη σεξουαλική επαφή με τη στύση και την εκσπερμάτιση, τα σπερματοζωάρια πηγαίνουν προς τον προστάτη, όπου εμπλουτίζονται με τα σπερματικά υγρά και το σπέρμα αποβάλλεται στο έξω στόμιο της ουρήθρας.

Φυσιολογική σύλληψη

Η ωορρηξία σε κάθε γυναίκα γίνεται σε μια συγκεκριμένη ημέρα  ανάλογα με τον κύκλο της, Η στιγμή από γυναίκα σε γυναίκα διαφέρει. Γι' αυτό το λόγο και ο μηνιαίος κύκλος δεν είναι ίδιος σε όλες τις γυναίκες, αλλά έχει ένα εύρος από 23 έως 35 ημέρες περίπου. Γενικά, λέμε ότι η ωορρηξία γίνεται 14 ημέρες πριν από την ημέρα έναρξης της επόμενης περιόδου.

Κατά την εκσπερμάτιση, απελευθερώνονται εκατομμύρια σπερματοζωάρια στον κόλπο της γυναίκας και από τον τράχηλο περνούν στο εσωτερικό της μήτρας και φτάνουν στις σάλπιγγες. Όταν η επαφή γίνει κοντά στην ωορρηξία αυξάνονται οι πιθανότητες τα σπερματοζωάρια και το ωάριο θα συναντηθούν στη σάλπιγγα και κατ’ επέκταση αυξάνονται οι πιθανότητες της σύλληψης. Το έμβρυο που θα δημιουργηθεί θα συνεχίσει το ταξίδι του προς την ενδομητρική κοιλότητα, με τη βοήθεια των περισταλτικών κινήσεων που κάνουν οι σάλπιγγες. Μετά από 4-6 ημέρες και αφού το έμβρυο συνεχίζει την κυτταρική του διαίρεση, θα εμφυτευθεί στο ενδομήτριο και έτσι θα ξεκινά η κύηση.

Διεύθυνση:
Λ. Συγγρού 383 & Πεντέλης 17 175 64 Π.Φάληρο, Αθήνα
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: