ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ
Η εξωσωματική γονιμοποίηση θεωρείται μία από τις πιο αποτελεσματικές μορφές θεραπείας γονιμότητας, καθώς παρέχει συνήθως τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχούς σύλληψης για κάθε κύκλο θεραπείας.
Για ασθενείς με σοβαρή υπογονιμότητα ανδρικού παράγοντα ή αποφραγμένες σάλπιγγες, η θεραπεία IVF είναι η μόνη ρεαλιστική επιλογή θεραπείας.
Συχνά συνιστάται για ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας ή όταν δεν υπάρχει επιτυχία με την ενδομήτρια σπερματέγχυση και τα φάρμακα.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξωσωματικής γονιμοποίησης, γίνεται προσεκτική διαχείριση του φυσικού κύκλου μιας ασθενούς με τη χρήση φαρμάκων γονιμότητας.
Αυτά τα φάρμακα διεγείρουν τις ωοθήκες για την παραγωγή όχι μόνο ενός, αλλά αρκετών ώριμων ωαρίων.
ΩΟΛΗΨΙΑ
Η ωοληψία είναι η αναρρόφηση του ωοθυλακικού υγρού που υπάρχει στα ωοθυλάκια με σκοπό την ανεύρεση των ωαρίων που υπάρχουν εντός αυτών.
Πριν την έναρξη της διαδικασίας πρέπει να υπογραφούν και να συλλεχθούν όλα τα απαραίτητα έντυπα που ορίζει ο νόμος ώστε να συμπληρωθεί ο φάκελος σας.
Ακολουθεί προεγχειρητικός έλεγχος. Αν έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας ή νιώθετε κάποιου είδους αδιαθεσία την ημέρα της ωοληψίας (συνάχι, πυρετός, βήχας, πόνος στην κοιλιακή χώρα κ.λ.π.) ενημερώστε το προσωπικό της μονάδας για να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες ασφαλείας.
Η ωοληψία γίνεται στο χειρουργείο της μονάδας και διαρκεί περίπου 15 με 20 λεπτά. Γίνεται υπό νάρκωση για την αποφυγή τυχόν ενόχλησης ή πονου κατά τη διάρκεια της λήψης των ωαρίων και υπό υπερηχογραφική παρακολούθηση με χρήση ειδικής βελόνας για την αναρρόφηση του ωοθυλακικού υγρού από τα ωοθυλάκια
Λόγο του ότι θα χορηγηθεί νάρκωση από το προηγούμενο βράδυ είναι επιθυμητή η πρόσληψη ελαφριάς τροφής. Την ίδια ημέρα της ωοληψίας δεν επιτρέπεται η πρόσληψη τροφής ή υγρών όπως επίσης σωστό είναι να αποφεύγονται οι τσίχλες και οι καραμέλες, γιατί αυξάνουν τα γαστρικά υγρά στο στομάχι. Αν λαμβάνετε συστηματική φαρμακευτική θεραπεία εκτός αυτής της εξωσωματικής, π.χ. για το θυρεοειδή, ενημερώνετε τον γιατρό σας. Την ημέρα της ωοληψίας επειδή θα χορηγηθεί νάρκωση θα πρέπει να παρίσταται συνοδός σε περίπτωση απουσίας του συζύγου/συντρόφου. Την ίδια ημέρα που έχει χορηγηθεί νάρκωση δεν επιτρέπεται η οδήγηση.
Την ώρα της ωοληψίας το ωοθυλακικό υγρό που αναρροφείται από τα ωοθυλάκια το παραλαμβάνει άμεσα ο εμβρυολόγος και το εξετάζει στο μικροσκόπιο για την ανεύρεση ωαρίων. Τα ωάρια απομονώνονται από το ωοθυλακικό υγρό και τοποθετούνται σε ειδικό επωαστικό κλίβανο ο οποίος είναι προγραμματισμένος σε ειδικές συνθήκες καλλιέργειας κυττάρων.
Με το τέλος της ωοληψίας η γυναίκα μεταφέρεται στο χώρο της ανάνηψης για παρακολούθηση έως ότου ανακτήσει πλήρως τις αισθήσεις της και είναι σε θέση να αποχωρήσει.
Είναι φυσιολογικό την ημέρα της ωοληψίας και για μερικές ημέρες μετά η γυναίκα να νιώθει ενοχλήσεις ή ελαφρύ πόνο χαμηλά στην κοιλιά. Επίσης μπορεί να έχει καφεοειδή ροή. Αν ο πόνος ή η ενόχληση γίνει έντονος, αν αυξηθεί το αίμα από τον κόλπο, αν εμφανιστεί έντονο φούσκωμα χαμηλά στην κοιλία και τάση για έμετο ή διαπιστωθεί ότι έχετε πυρετό είναι απαραίτητο να ενημερώσετε τον ιατρό σας.
Την ημέρα της ωοληψίας ο σύζυγος/σύντροφος δίνει δείγμα σπέρματος για τη γονιμοποίηση. Ιδανική απόχη από εκσπερμάτιση θεωρούνται οι 2 έως 5 ημέρες.
ΕΜΒΡΥΟΜΕΤΑΦΟΡΑ
Η εμβρυομεταφορά γίνεται στο χειρουργείο της μονάδας. Η διαδικασία είναι ανώδυνη και δεν χρειάζεται η χορήγηση νάρκωσης παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις και όταν υπάρχει ένδειξη. Δε χρειάζεται να είστε νηστική (εκτός αν δοθεί νάρκωση και αυτό θα γίνει κατόπιν συνεννόησης με το γιατρό σας). Συνήθως η εμβρυομεταφορά γίνεται υπό υπερηχογραφική παρακολούθηση με κοιλιακό υπερηχογράφημα. Για το λόγο αυτό χρειάζεται η ουροδόχος κύστη να είναι γεμάτη με ούρα.
Το στάδιο στο οποίο θα γίνει η εμβρυομεταφορά αποφασίζεται από το γιατρό σε συνεννόηση με τους εμβρυολόγους ανάλογα με τη δυναμική των εμβρύων έτσι ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την προσπάθεια σας.
Πριν προχωρήσουμε στην εμβρυομεταφορά θα ενημερωθείτε για τον αριθμό και την ποιότητα των εμβρύων που έχουν γονιμοποιηθεί και θα συζητήσουμε μαζί σας για τον αριθμό των εμβρύων που θα μεταφέρουμε.
Ο αριθμός των εμβρύων που μπορούμε να μεταφέρουμε στη μήτρα της γυναίκας εξαρτάται από παράγοντες όπως: τον αριθμό των εμβρύων που έχουμε, την ποιότητα τους, από το ιστορικό σας από την ηλικία σας καθώς επίσης από το νομοθετικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί και που ορίζει τον αριθμό των εμβρύων που μπορούν να μεταφερθούν στη μήτρα της γυναίκας.
Μετά την εμβρυομεταφορά θα παραμείνετε ξαπλωμένη για περίπου μισή ώρα.
Το τεστ κυήσεως, γίνεται με λήψη αίματος για μέτρηση β χοριακής γοναδοτροπίνης, γίνεται 10 με 14 μέρες μετά την εμβρυομεταφορά ανάλογα με το στάδιο των εμβρύων που μεταφέρθηκαν (2ης -3ης ημέρας ή βλαστοκύστη).
Εξωσωματική με φυσικό κύκλο
Σε αυτή τη διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής γίνεται υπερηχογραφική παρακολούθηση του φυσικού κύκλου της γυναίκας χωρίς τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. Ακολουθούμε με τη φυσική ωρίμανση του ωοθυλακίου και όταν φτάσει στο επιθυμητό μέγεθος το ζευγάρι προετοιμάζεται υπό την καθοδήγηση του θεράποντα ιατρού για την ωοληψία.
Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι αποφυγή του κινδύνου υπερδιέγερσης των ωοθηκών από τα πολλά ωοθυλάκια – ωάρια. Επιπλέον, το ενδομήτριο δεν επηρεάζεται από φάρμακα και είναι πιο δεκτικό στο να πετύχουμε εγκυμοσύνη, ενώ προστατεύεται εν γένει το γυναικείο σώμα από τα πολύ υψηλά επίπεδα οιστραδιόλης.
Η μέθοδος αυτή ενδείκνυται κυρίως για γυναίκες που έχουν φτωχή ανταπόκριση στην ορμονική φαρμακευτική αγωγή, κυρίως λόγω κακού ορμονικού προφίλ ή για γυναίκες που δεν επιθυμούν ή δεν επιτρέπεται να λάβουν ορμονική φαρμακευτική αγωγή.
Η διαδικασία είναι απλή και η ωοληψία μπορεί να γίνει χωρίς αναισθησιολογική παρέμβαση, επειδή είναι λιγότερο επεμβατική. Η πιθανότητα κύησης μέσα σε τρεις κύκλους NC – IVF είναι κοντά στο 50% για γυναίκες έως 37 ετών, ενώ πέφτει κάτω από 25% στις γυναίκες άνω των 38 ετών.
Εξωσωματική με ήπια διέγερση
H διέγερση των ωοθηκών αρχίζει μετά την έναρξη της εμμηνόρροιας. Πολλά φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διέγερση της ανάπτυξης των ωοθυλακίων, ενώ κάποια άλλα φάρμακα χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της πρώιμης ωορρηξίας και σε συνδυασμό με έναν ανταγωνιστή που λειτουργεί ως έναυσμα, ενδέχεται να προσφέρουν προστασία από σοβαρό σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών.
Τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται για σύντομες χρονικές περιόδους στα τελευταία στάδια της διέγερσης των ωοθηκών.
Εξωσωματική με ενέσιμη φαρμακευτική αγωγή
Πρωτόκολλο Ανταγωνιστών
Στο πρωτόκολλο ανταγωνιστών ξεκινά πρώτα η διέγερση των ωοθηκών και ακολουθεί η καταστολή με ανταγωνιστές.
- Το πρώτο φάρμακο είναι για την θεραπευτική φάση της ΔΙΕΓΕΡΣΗΣ, και είναι ενέσεις γοναδοτροπίνης (ανασυνδιασμένης ή ανθρώπινης). Το φάρμακο αυτό χρησιμοποιείται για να ξεκινήσει στις ωοθήκες η ανάπτυξη και η ωρίμανση των ωοθυλακίων και δίδεται υπό μορφή υποδορίων ή ενδομυϊκών ενέσεων.
- Το δεύτερο φάρμακο για τον έλεγχο της ανάπτυξης των ωοθυλακίων είναι ανταγωνιστικό ανάλογο της GnRH και χορηγείται υπό μορφή υποδορίων ενέσεων.
ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΩΟΘΥΛΑΚΙΟΡΗΞΙΑΣ (ΔΙΕΓΕΡΣΗ)
Με την έναρξη της περιόδου 1η ή 2η μέρα γίνεται κολπικό υπερηχογράφημα προκειμένου να γίνει εκτίμηση των ωοθηκών (αριθμός καταβολών – πιθανά κυστικά ωοθυλάκια κ.λ.π.) και ορμονικός έλεγχος για να ξεκινήσει το πρόγραμμα.
Την ίδια μέρα θα σας γίνει επίδειξη για το πως θα κάνετε τις ενέσεις και πως να ρυθμίζετε τις δοσολογίες των φαρμάκων που θα σας δώσει ο γιατρός σας.
Σημαντικό είναι να μην ξεχάσετε κάποια δόση φαρμάκου κατά τη διάρκεια του προγράμματος καθώς επίσης και να τηρείτε όσο το δυνατόν σταθερές τις ώρες χορήγησης χωρίς όμως αυτό να σας αγχώνει. Σε περίπτωση που ξεχαστεί κάποια δόση ή παρουσιαστεί κάποιο άλλο πρόβλημα κυρίως με τη χορήγηση της φαρμακευτικής αγωγής θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.
Συνήθως όταν τα ωοθυλάκια φτάσουν στα 11 – 13 χιλιοστά ή όταν είστε στην 7η ημέρα διέγερσης ξεκινά η χορήγηση του ανταγωνιστή.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος μπορείτε να έχετε επαφές ώστε να γίνεται ανανέωση του σπέρματος. Την ημέρα της ωοληψίας θέλουμε ο σύζυγος να έχει τη συνηθισμένη αποχή των 2 – 5 ημερών. Σε περίπτωση βιοψίας όρχεων με την έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής γίνεται και ο προγραμματισμός του χειρουργείου. Επίσης σε περίπτωση χρήσης δανεικού σπέρματος και αφού έχει προηγηθεί επίσκεψη του ζευγαριού στο εργαστήριο σπέρματος για την επιλογή του δείγματος και την υπογραφή των ανάλογων εντύπων, μια μέρα πριν την ωοληψία το ζευγάρι ενημερώνει το εργαστήριο σπέρματος για την αποστολή του δείγματος στη μονάδα.
Μετά από μια σειρά τακτικών υπερηχογραφικών ελέγχων και όταν τρία ή περισσότερα ωοθυλάκια φτάσουν στο επιθυμητό μέγεθος θα ενημερωθείτε από τον γιατρό σας για την χορήγησης της τελευταίας αλλά πολύ σημαντικής ένεσης πριν την ωοληψία καθώς και για την ημέρα και την ώρα της ωοληψίας.
Βραχύ πρωτόκολλο
Στην προσπάθεια ανάπτυξης πολλών ωοθυλακίων στο «κοντό» πρωτόκολλο θα χρησιμοποιήσουμε δύο κύρια είδη φαρμάκων:
- Το πρώτο φάρμακο που χορηγείται είναι για την θεραπευτική φάση της ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ, είναι GnRH αγωνιστής και δίδεται υπό τη μορφή υποδορίων ενέσεων.
- Το δεύτερο φάρμακο είναι για την θεραπευτική φάση της ΔΙΕΓΕΡΣΗΣ, και είναι ενέσεις γοναδοτροπίνης (ανασυνδιασμένης ή ανθρώπινης). Το φάρμακο αυτό χρησιμοποιείται για να ξεκινήσει στις ωοθήκες η ανάπτυξη και η ωρίμανση των ωοθυλακίων και δίδεται υπό μορφή υποδορίων ή ενδομυϊκών ενέσεων.
ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΩΟΘΥΛΑΚΙΟΡΗΞΙΑΣ
Με την έναρξη της περιόδου 1η ή 2η μέρα γίνεται κολπικό υπερηχογράφημα για εκτίμηση των ωοθηκών (αριθμός καταβολών – πιθανά κυστικά ωοθυλάκια κ.λ.π.) και ορμονικός έλεγχος για να ξεκινήσουμε το πρόγραμμα.
Την ίδια μέρα θα σας γίνει επίδειξη για το πως να κάνετε τις ενέσεις και πως να ρυθμίζετε τις δοσολογίες των φαρμάκων που θα σας δώσει ο γιατρός σας.
Οι ενέσεις διέγερσης γίνονται συνήθως το βράδυ σε σταθερή ώρα που να σας διευκολύνει (σε μερικά πρωτόκολλα προσθέτουμε και πρωινή δόση εφόσον χρειάζεται).
Αν υπάρχει κάτι που δεν έχει γίνει κατανοητό μη διστάσετε να κάνετε διευκρινιστικές ερωτήσεις ώστε να μην έχετε καμία απορία και κυρίως να μη κάνετε κάποιο λάθος.
Σημαντικό είναι να μην ξεχάσετε κάποια δόση φαρμάκου καθώς επίσης και να τηρείτε όσο το δυνατόν σταθερές τις ώρες χορήγησης χωρίς όμως αυτό να σας αγχώνει. Σε περίπτωση που ξεχαστεί κάποια δόση ή παρουσιαστεί κάποιο άλλο πρόβλημα κυρίως με τη χορήγηση της φαρμακευτικής αγωγής θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος μπορείτε να έχετε επαφές ώστε να γίνεται ανανέωση του σπέρματος. Την ημέρα της ωοληψίας θέλουμε ο σύζυγος να έχει τη συνηθισμένη αποχή των 2 – 5 ημερών. Σε περίπτωση βιοψίας όρχεων με την έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής γίνεται και ο προγραμματισμός του χειρουργείου. Επίσης σε περίπτωση χρήσης δανεικού σπέρματος και αφού έχει προηγηθεί επίσκεψη του ζευγαριού στο εργαστήριο σπέρματος για την επιλογή του δείγματος και την υπογραφή των ανάλογων εντύπων, μια μέρα πριν την ωοληψία το ζευγάρι ενημερώνει το εργαστήριο σπέρματος για την αποστολή του δείγματος στη μονάδα.
Μετά από μια σειρά υπερηχογραφικών ελέγχων και όταν τρία η περισσότερα ωοθυλάκια είναι έτοιμα θα ενημερωθείτε από τον γιατρό σας για την ημέρα και την ώρα της χορήγησης της τελευταίας αλλά πολύ σημαντικής ένεσης πριν την ωοληψία καθώς και για την ημέρα και την ώρα της ωοληψίας.
Μακρυ πρωτοκολλο (21 – long)
Στην προσπάθεια ανάπτυξης πολλών ωοθυλακίων θα χρησιμοποιήσουμε δύο κύρια είδη φαρμάκων :
- Το πρώτο φάρμακο που χορηγείται είναι για την θεραπευτική φάση της ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ, είναι GnRH αγωνιστής και δίδεται υπό τη μορφή υποδορίων ενέσεων.
- Το δεύτερο φάρμακο είναι για την θεραπευτική φάση της ΔΙΕΓΕΡΣΗΣ, και είναι ενέσεις γοναδοτροπίνης (ανασυνδιασμένης ή ανθρώπινης). Το φάρμακο αυτό χρησιμοποιείται για να ξεκινήσει στις ωοθήκες η ανάπτυξη και η ωρίμανση των ωοθυλακίων και δίδεται υπό μορφή υποδορίων ή ενδομυϊκών ενέσεων.
ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ
Την 1η με 3η μέρα του κύκλου γίνεται ο πρώτος υπέρηχος αξιολόγησης ωοθηκών. Ανάλογα με τον κύκλο της περιόδου κάθε γυναίκας ορίζεται το επόμενο ραντεβού που είναι περίπου τη 18η με 20η ημέρα της περιόδου για να ξεκινήσει η θεραπευτική φάση της καταστολής με GnRH αγωνιστή.
Η ενέσιμη φαρμακευτική αγωγή γίνεται συνήθως κάθε πρωί, σταθερή ώρα αρχίζοντας από την μέρα που έχει προσδιοριστεί και με την δοσολογία που έχει υποδειχθεί.
Με την έναρξη της νέας περιόδου θα επικοινωνείτε με τη μονάδα για νέες οδηγίες.
ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΓΕΡΣΗΣ
Με την έναρξη της περιόδου 1η με 2η μέρα γίνεται κολπικό υπερηχογράφημα από τον θεράποντα ιατρό σας για την εκτίμηση των ωοθηκών (αριθμός καταβολών – πιθανά κυστικά ωοθυλάκια κ.λ.π.) και ορμονικός έλεγχος για να ξεκινήσει το πρόγραμμα της διέγερσης. Μερικές φορές η φάση της διέγερσης υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσει λίγες μέρες αργότερα από την έναρξη της περιόδου και να παραταθεί η φάση καταστολής. Για οποιαδήποτε παραλλαγή του προγράμματος δίνονται οδηγίες από το θεράποντα γιατρό σας.
Την ίδια μέρα θα σας γίνει επίδειξη για το πως να κάνετε τις ενέσεις και πως να ρυθμίζετε τις δοσολογίες των φαρμάκων που θα σας δώσει ο γιατρός σας.
Οι ενέσεις διέγερσης γίνονται συνήθως το βράδυ σε σταθερή ώρα που να σας διευκολύνει (σε μερικά πρωτόκολλα προσθέτουμε και πρωινή δόση εφόσον χρειάζεται).
Αν υπάρχει κάτι που δεν έχει γίνει κατανοητό μη διστάσετε να κάνετε διευκρινιστικές ερωτήσεις στον γιατρο σας ώστε να μην έχετε καμία απορία και κυρίως να μη κάνετε κάποιο λάθος.
Σημαντικό είναι να μην ξεχάσετε κάποια δόση φαρμάκου καθώς επίσης και να τηρείτε όσο το δυνατόν σταθερές τις ώρες χορήγησης χωρίς όμως αυτό να σας αγχώνει. Σε περίπτωση που ξεχαστεί κάποια δόση ή παρουσιαστεί κάποιο άλλο πρόβλημα κυρίως με τη χορήγηση της φαρμακευτικής αγωγής θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος μπορείτε να έχετε επαφές ώστε να γίνεται ανανέωση του σπέρματος. Την ημέρα της ωοληψίας θέλουμε ο σύζυγος να έχει τη συνηθισμένη αποχή των 2 – 5 ημερών. Σε περίπτωση βιοψίας όρχεων με την έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής γίνεται και ο προγραμματισμός του χειρουργείου. Επίσης σε περίπτωση χρήσης δανεικού σπέρματος και αφού έχει προηγηθεί επίσκεψη του ζευγαριού στο εργαστήριο σπέρματος για την επιλογή του δείγματος και την υπογραφή των ανάλογων εντύπων, μια μέρα πριν την ωοληψία το ζευγάρι ενημερώνει το εργαστήριο σπέρματος για την αποστολή του δείγματος στη μονάδα.
Μετά από μια σειρά υπερηχογραφικών ελέγχων και όταν τρία η περισσότερα ωοθυλάκια είναι έτοιμα θα ενημερωθείτε από τον γιατρό σας για την ημέρα και την ώρα της χορήγησης της τελευταίας αλλά πολύ σημαντικής ένεσης πριν την ωοληψία καθώς και για την ημέρα και την ώρα της ωοληψίας.
Εξωσωματική Γονιμοποίηση με δωρεά ωαρίων
Μερικές φορές τα ωάρια μιας γυναίκας δεν είναι σε θέση να επιτύχουν εγκυμοσύνη. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην ηλικία, την ασθένεια, τις γενετικές ανωμαλίες, τις προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις ή την ανεπιτυχή ανταπόκριση στα φάρμακα γονιμότητας που χρησιμοποιούνται για τη διέγερση ωορρηξίας ή της παραγωγής ωαρίων.
Η δωρεά ωαρίων επιτρέπει σε μια γυναίκα να συλλάβει ένα παιδί χρησιμοποιώντας τη δική της υγιή μήτρα. Στην περίπτωση αυτή, τα ωάρια της δότριας αναμειγνύονται με σπέρμα και το έμβρυο που προκύπτει εμφυτεύεται στη μήτρα.
Η Εξωσωματική γονιμοποίηση με δωρεά ωαρίων είναι ένα είδος θεραπείας γονιμότητας, όπου χρησιμοποιούνται τα ωάρια μιας νεαρής, υγιούς γυναίκας για την παραγωγή εμβρύων τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονται στη μήτρα της λήπτριας γυναίκας προκειμένου να επιτευχθεί εγκυμοσύνη.
Η Μονάδα Γονιμότητας & Εξωσωματικής Γονιμοποίησης ΡΕΑ προσφέρει δύο ξεχωριστά προγράμματα δωρεάς ωαρίων:
«Πρόγραμμα νέας δωρεάς»: χρησιμοποιούνται νέα ωάρια δότριας. Το πρώτο μέρος ενός κύκλου IVF διεξάγεται με τον ίδιο τρόπο όπως για την υπογονιμότητα και αποτελείται από πέντε βασικά βήματα:
- Ωρίμανση των ωαρίων στη δωρήτρια
- Ωοληψία από τη δωρήτρια
- Γονιμοποίηση των ωαρίων και ανάπτυξη των προκυπτόντων εμβρύων
- Καταστολή του κύκλου και προετοιμασία του ενδομητρίου στη λήπτρια
- Εμβρυομεταφορά
Το «Πρόγραμμα Δωρεάς Κατεψυγμένων Ωαρίων» είναι ένα μοναδικό πρόγραμμα που προσφέρει κατεψυγμένα ωάρια δωρητριών.
Ένας κύκλος δωρεάς ωαρίων με χρήση κατεψυγμένων ωαρίων είναι πολύ πιο εύκολος και συντομότερος και αποτελείται από τρία βασικά βήματα για τη λήπτρια.
- Χρήση οιστρογόνου για περίπου δύο εβδομάδες για την ανάπτυξη του ενδομητρίου και την καταστολή της ωορρηξίας
- Απόψυξη και γονιμοποίηση ωαρίων και έναρξη προγεστερόνης για την προετοιμασία του ενδομητρίου για τη μεταφορά
- Εμβρυομεταφορά
Ένας κύκλος συνήθως ολοκληρώνεται σε 1-2 μήνες ανάλογα με τον προκαταρκτικό έλεγχο και τον συγχρονισμό των κύκλων.
Η δωρεά ωαρίων είναι μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση για τη χρήση των ίδιων των ωοκυττάρων της γυναίκας στη θεραπεία IVF για διάφορες ενδείξεις. Δυστυχώς, η «παραδοσιακή» δωρεά ωαρίων παρουσιάζει δυσκολίες όπως αναποτελεσματικότητα, δυσκολίες συγχρονισμού, πολύ μεγάλες περιόδους αναμονής και έλλειψη μέτρων καραντίνας.
Οι πρόσφατες βελτιώσεις της αποτελεσματικότητας της κρυοσυντήρησης των ωαρίων, επέτρεψαν την επιλογή των κατεψυγμένων αντί των νέων ωαρίων.
Το αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης κατεψυγμένων (υαλοποιημένων) ωαρίων αποδεικνύει ότι η κρυοεπιβίωση των ωαρίων είναι υψηλή και ότι τα ποσοστά γονιμοποίησης, ανάπτυξης εμβρύων, εμφύτευσης και εγκυμοσύνης είναι παρόμοια με εκείνα που αναφέρθηκαν μετά από νέα δωρεά ωαρίων. Παρέχει επίσης τα επιπλέον πλεονεκτήματα ότι είναι αποτελεσματικότερη, οικονομικότερη, ευκολότερη τόσο για τις δωρήτριες όσο και για τις λήπτριες και ενδεχομένως ασφαλέστερη, επειδή τα ωάρια μπορούν τώρα να τεθούν σε καραντίνα για 6 μήνες (ή περισσότερο) προκειμένου να επαναληφθεί ο έλεγχος για λοιμώδη νοσήματα στις δότριες.
Η κατάψυξη των ωαρίων έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια χάρη στην τελειοποίηση των πρωτοκόλλων κατάψυξης και απόψυξης. Η επιβίωση και βιωσιμότητα των αποψυγμένων ωαρίων είναι πολύ καλύτερη από ό,τι στο παρελθόν. Οι βελτιώσεις αυτές επιτρέπουν λογικά ποσοστά επιτυχίας όσον αφορά την εγκυμοσύνη και τη ζωντανή γέννηση με τη χρήση κατεψυγμένων ωαρίων.
Εξωσωματική Γονιμοποίηση με δωρεά σπέρματος
Επί του παρόντος, η θεραπευτική σπερματέγχυση με σπέρμα δότη (DI ή TDI) είναι κατάλληλη όταν ο άνδρας σύντροφος έχει σοβαρές ανωμαλίες στις παραμέτρους του σπέρματος ή/και το αναπαραγωγικό σύστημα.
Αυτές οι ανωμαλίες περιλαμβάνουν τόσο την αποφρακτική (προκαλούμενη από απόφραξη των εκσπερματιστικών πόρων) όσο και τη μη αποφρακτική (λόγω ανεπάρκειας των όρχεων) αζωοσπερμία (απουσία σπερματοζωαρίων), η οποία μπορεί να είναι συγγενής ή επίκτητη.
Παραδείγματα αποφρακτικής αζωοσπερμίας περιλαμβάνουν τη συγγενή απουσία σπερματικού πόρου ή προηγούμενη αγγειεκτομή.
Παραδείγματα μη αποφρακτικής αζωοσπερμίας περιλαμβάνουν την πρωτοπαθή ανεπάρκεια των όρχεων ή τη δευτερογενή ανεπάρκεια των όρχεων λόγω προηγούμενης ακτινοθεραπείας ή χημειοθεραπείας. Η σοβαρή ολιγοσπερμία (μειωμένος αριθμός σπερματοζωαρίων) ή άλλες σημαντικές ανωμαλίες των σπερματοζωαρίων ή του σπερματικού υγρού αποτελούν επίσης ενδείξεις για DI. Η DI ενδείκνυται επίσης εάν ο άνδρας έχει διαταραχή εκσπερμάτισης.
Η DI μπορεί να χρησιμοποιηθεί εάν η γυναίκα είναι Rh-ευαισθητοποιημένη και ο άνδρας σύντροφος είναι Rh-θετικός
Η σπερματέγχυση με σπέρμα δότη θα πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη σε περιπτώσεις όπως:
- όταν υπάρχει υψηλός κίνδυνος μετάδοσης μιας γενετικής διαταραχής στους απογόνους,
- όταν υπάρχει υψηλός κίνδυνος μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων στους απογόνους ή τη γυναίκα από τον άνδρα,
- γυναίκες χωρίς άνδρα σύντροφο.
Εξωσωματική Γονιμοποίηση με δωρεά εμβρύου
Η υιοθέτηση εμβρύων ή η δωρεά εμβρύων είναι μια μορφή αναπαραγωγής με συμμετοχή τρίτων. Ορίζεται ως η χορήγηση – χωρίς αποζημίωση – εμβρύων που δεν θα χρησιμοποιηθούν μετά την εξωσωματική γονιμοποίηση ενός ζευγαριού, σε άλλο άτομο ή ζευγάρι για εμφύτευση ή έρευνα.
Όταν χορηγείται με σκοπό την εμφύτευση, η δωρεά ακολουθείται από την τοποθέτηση των εμβρύων αυτών στη μήτρα της αποδέκτριας γυναίκας για τη διευκόλυνση της εγκυμοσύνης και του τοκετού στην αποδέκτρια. Το παιδί που προκύπτει θεωρείται παιδί της γυναίκας που το κυοφορεί και γεννά και όχι παιδί του δότη. Είναι η ίδια αρχή που ακολουθείται στη δωρεά ωαρίων ή στη δωρεά σπέρματος.
Συχνότερα, τα έμβρυα δωρίζονται αφού η γυναίκα για την οποία αρχικά δημιουργήθηκαν έχει κυοφορήσει με επιτυχία ένα ή περισσότερα έμβρυα.