ΚΡΥΟΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΩΑΡΙΩΝ

Μια από τις τελευταίες και πιο συναρπαστικές πτυχές της κρυοσυντήρησης των ωαρίων είναι η ευκαιρία που δίνει στις γυναίκες που πλησιάζουν ή έχουν ξεπεράσει τα 35 - 38  έτη να διατηρήσουν τις δικές τους πιθανότητες γονιμότητας αν δεν προβλέπουν ότι θα μείνουν έγκυες σύντομα.

Ποιες γυναίκες θα πρέπει να  εξετάσουν το ενδεχόμενο κρυοσυντήρησης;

Με τη δυνατότητα κρυοσυντήρησης ωαρίων, πολλές γυναίκες διατηρούν την αναπαραγωγική τους ικανότητα ξεπερνώντας διάφορους παράγοντες που ενδεχομένως να αποτελέσουν τροχοπέδη στο άμεσο μέλλον. Γυναίκες που δεν έχουν σύντροφο ή γυναίκες που έχουν εστιάσει στην καριέρα τους, γεγονός το οποίο απαιτεί μεγάλη επένδυση χρόνου και ενέργειας, γυναίκες που για διάφορους λόγους, είτε προσωπικούς, είτε επαγγελματικούς προτιμούν να μεταθέσουν για αργότερα τη δημιουργία οικογένειας. Ακόμη, την κρυοσυντήρηση ωαρίων θα μπορούσαν να λάβουν υπόψη γυναίκες οι οποίες έχουν χαμηλή ΑΜΗ, ορμόνη που αποτελεί σημαντική ένδειξη για την ποιότητα και το απόθεμα ωαρίων. Τέλος, είναι σημαντικό να ενημερωθούν για τη δυνατότητα της κρυοσυντήρησης ωαρίων γυναίκες που πρόκειται να προχωρήσουν σε χημειοθεραπεία ή και ακτινοθεραπέια.

Πότε μια γυναίκα θα πρέπει να σκεφτεί την κρυοσυντήρηση ωαρίων;

Η γονιμότητα της γυναίκας αρχίζει να φθίνει μετά τα 35 έτη. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι γυναίκες ότι όσο συντομότερα αποφασίσουν να  προχωρήσουν στη διαδικασία κρυοσυντήρησης των ωαρίων τους, τόσο καλύτερη θα είναι η ποιότητα των ωαρίων που θα κρυοσυντηρηθεί. Όπως και σε κάθε περίπτωση, η πρόληψη δεν χρειάζεται να περιμένει.

Υπάρχουν εξετάσεις που συνιστάται να κάνει μια γυναίκα για να ελέγξει την ανάγκη κρυοσυντήρησης ωαρίων της;

Οι εξετάσεις που θα μας βοηθήσουν στην απόφαση κρυοσυντήρησης ωαρίων είναι αιματολογικές, σε συνδυασμό με  γυναικολογικό υπερηχογράφημα και αξιολόγηση από το θεράποντα. Κατά το υπερηχογράφημα μήτρας – ωοθηκών, ο γυναικολόγος αξιολογεί το μέγεθος των ωοθηκών καθώς και τις καταβολές ωοθυλακίων που υπάρχουν. Στις εξετάσεις αίματος, μετρώντας τα επίπεδα διαφόρων ορμονών, βλέπουμε σε ποια αναπαραγωγική ηλικία αυτά αντιστοιχούν. Ορμόνες που μετράμε κατά κύριο λόγο είναι η ΑΜΗ (αντιμυλλέριος ορμόνη), αλλά και η FSH, δηλαδή η ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη που διεγείρει τα ωοθυλάκια ώστε να αναπτυχθούν.

Ποια είναι η διαδικασία της κρυοσυντήρησης;

Η διαδικασία της κρυοσυντήρησης ωαρίων καθεαυτή είναι απλή. Ολοκληρώνεται μέσα σε 10 – 12 μέρες όταν τα/το ωοθυλάκια-ο έχουν ωριμάσει επαρκώς. Στην περίπτωση που η γυναίκα επιθυμεί και έχει ιατρικά τη δυνατότητα, μπορεί να λάβει φαρμακευτική αγωγή. Αυτό σημαίνει ότι για 10 ημέρες λαμβάνει ενέσιμη φαρμακευτική αγωγή με σκοπό την παραγωγή πολλών ωοθυλακίων και ο γυναικολόγος της παρακολουθεί την πρόοδο. Στην περίπτωση που δεν επιθυμεί τη φαρμακευτική διέγερση ή αυτό δε συνίσταται ιατρικά, αυτό που γίνεται είναι η υπερηχογραφική παρακολούθηση της ωορρηξίας. Και στις δύο περιπτώσεις, μετά από 10 περίπου ημέρες, προγραμματίζεται η ωοληψία η οποία δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία διακολπική μικροεπέμβαση όπου αναρροφάμε τα ωοθυλάκια σε χρόνο περίπου 10 λεπτών υπό μέθη.

Πόσα ωάρια καταψύχονται συνολικά ώστε να θεωρείται επαρκές το απόθεμα;

Το επαρκές απόθεμα έχει να κάνει με την ηλικία της γυναίκας, το ορμονικό της προφίλ καθώς και με το πρωτόκολλο που θα ακολουθήσει. Είναι σημαντικό να βάλει ρεαλιστικούς στόχους με το θεράποντα ιατρό της, ο οποίος είναι ο πλέον αρμόδιος να εξηγήσει στην κάθε γυναίκα αυτό που την αφορά.

Πόσο καιρό μπορεί να κρατηθεί σε τράπεζα Κρυοσυντήρησης το γενετικό υλικό;

Ο ελληνικός νόμος επιτρέπει την εξωσωματική γονιμοποίηση μέχρι τα 50 έτη. Τα ωάρια κρυοσυντηρούνται στο υγρό άζωτο και μπορούν να παραμείνουν για όσο διάστημα θελήσει η γυναίκα αποθηκευμένα στους -190oC.

Υπάρχει περίπτωση να μην μπορέσει να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά το υλικό; Και αν ναι, για ποιους λόγους;

Στην περίπτωση που η γυναίκα κλείσει τα 50 της χρόνια δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει τα ωάρια, τουλάχιστον όσον αφορά στη χώρα μας. Στο άζωτο μπορούν να διατηρηθούν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να εξασθενίσουν. Σε κάθε περίπτωση, κατά την απόψυξη ωαρίων, είτε αυτή γίνει σε 1 μήνα, είτε σε 5 χρόνια μπορεί κάποια ωάρια να μην επιβιώσουν.

Όταν έρθει η στιγμή να αξιοποιηθεί το υλικό, πρέπει πάλι η γυναίκα να μπει σε διαδικασία και αν ναι ποια είναι αυτή;

Όταν η γυναίκα αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τα ωάρια, η διαδικασία την οποία θα ακολουθήσει στοχεύει στην προετοιμασία του ενδομητρίου που είναι το εσωτερικό κάλυμα της ενδομητρικής κοιλότητας. Χορηγείται η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για να γίνει δεκτικό το έδαφος, με σκοπό την εμφύτευση του εμβρύου (ωαρίου γονιμοποιημένου με σπερματοζωάριο). Η τελική φάση είναι η εμβρυομεταφορά , δηλαδή η διαδικασία της τοποθέτησης του εμβρύου στο ενδομήτριο.

Διεύθυνση:
Λ. Συγγρού 383 & Πεντέλης 17 175 64 Π.Φάληρο, Αθήνα
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: