Κρυοσυντήρηση ωαρίων… ένα δώρο στον εαυτό σας!

Γράφει ο Νίκος Γεωργογιάννης, MD, Msc,PhD, Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Συνεργάτης Μονάδας Γονιμότητας & Εξωσωματικής Γονιμοποίησης REA IVF

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να γίνονται μητέρες σε μεγαλύτερη ηλικία, με αποτέλεσμα η γονιμότητά τους να μειώνεται σημαντικά.

Η κρυοσυντήρηση  ωαρίων είναι μια τεχνική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να αποθηκεύσουν τα ωάριά τους, ώστε να επιλέξουν εκείνες την χρονική στιγμή που θα γίνουν μητέρες.

Ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν μια γυναίκα  να καταψύξει τα ωάριά της;

  • Χημειοθεραπεία και/ή ακτινοθεραπεία πριν την τεκνοποίηση
  • Πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια
  • Σοβαρή ενδομητρίωση, ωοθηκικές κύστεις
  • Επιθυμία μετάθεσης της μητρότητας.
  • Κοινωνικοί λόγοι

Ποια είναι όμως η πιο κατάλληλη ηλικία για να καταψύξει  μια γυναίκα τα ωάρια της;

Οι ανάγκες κάθε γυναίκας είναι διαφορετικές, έτσι καλό θα ήταν, μετά την ηλικία των 30 ετών να γίνεται ένας έλεγχος γονιμότητας που θα περιλαμβάνει ορμονικό προφίλ (prl, fsh,tsh, E2, Lh, ΑΜΗ) και υπερηχογραφικό έλεγχο έσω γεννητικών οργάνων. Ιδανική είναι η ηλικία μεταξύ 30 και 36 ετών. Έρευνες  έχουν δείξει πως όταν η ηλικία της γυναίκας ξεπερνά τα 38 έτη και κάνει κρυοσυντήρηση ωαρίων, οι πιθανότητες εγκυμοσύνης μειώνονται. Όσο νωρίτερα, λοιπόν, τόσο καλύτερα!

Για να γίνει η κατάψυξη ωαρίων, η ασθενής υποβάλλεται σε διαδικασία διέγερσης των ωοθηκών με τη χρήση ορμονικών σκευασμάτων, όπως σε μια προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης. Όταν τα ωάρια είναι ώριμα γίνεται ωοληψία. Η διαδικασία γίνεται συνήθως κάτω από ήπια αναισθησία (μέθη). Στη συνέχεια τα ωάρια καταψύχονται με τη μέθοδο της ταχείας κατάψυξης (vitrification) και αποθηκεύονται σε υγρό άζωτο στους -196°C.

Όταν η γυναίκα θελήσει να μείνει έγκυος, τότε τα ωάριά της θα αποψυχθούν και θα ακολουθηθούν τα υπόλοιπα βήματα της γονιμοποίησης και της εμβρυομεταφοράς ορισμένου αριθμού εμβρύων στη μήτρα.

Από όλα τα κατεψυγμένα ωάρια, περίπου το 90-95% θα επιβιώσει στη διαδικασία της απόψυξης. Όταν αυτά τα ωάρια γονιμοποιούνται, τα αποτελέσματα είναι συγκρίσιμα με εκείνα της εξωσωματικής γονιμοποίησης χρησιμοποιώντας φρέσκα ωάρια: 36-65% ποσοστό εγκυμοσύνης, ανάλογα με διάφορες μελέτες. Όπως και με την εξωσωματική γονιμοποίηση, τα ποσοστά επιτυχίας είναι καθαρά συνδεδεμένα με την ηλικία της μητέρας τη στιγμή της κατάψυξης: όσο νεότερη η γυναίκα, τόσο υψηλότερο το ποσοστό εγκυμοσύνης.

Μέχρι σήμερα, περίπου 6.000 μωρά έχουν γεννηθεί από κατεψυγμένα ωάρια.