Πέντε (5) πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης

Γράφει ο Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος, Επιστημονικός Διευθυντής στη «Μονάδα Γονιμότητας & Εξωσωματικής Γονιμοποίησης της Κλινικής ΡΕΑ, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΡΕΑ

Το ταξίδι της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι μια έντονη συναισθηματική εμπειρία. Η φροντίδα του εαυτού σας μπορεί να είναι ιδιαίτερα βοηθητική κατά τη διάρκεια αυτής της επίπονης προσπάθειας. Είναι απαραίτητο να γνωρίζετε ποιες πρακτικές ενδέχεται να επηρεάσουν την επιτυχία της θεραπείας σας. Κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που θα πρέπει να αποφύγετε, καθώς μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την αναπαραγωγική σας προοπτική. Μην προχωρήσετε στη διαδικασία χωρίς να τα γνωρίζετε! 

Τι να κάνετε και τι να αποφεύγετε κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση

Ξεκινώντας τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, η φροντίδα της υγείας σας είναι ζωτικής σημασίας. Υπάρχουν πράγματα που θα πρέπει να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, έτσι ώστε να έχετε τις καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Ελέγχοντας την υγεία και την ευεξία σας, μπορείτε να στηρίξετε καλύτερα τον εαυτό σας. 

  1. Καφεΐνη και Αλκοόλ

Κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας εξωσωματικής γονιμοποίησης, είναι σημαντικό να αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης. Το αλκοόλ πρέπει να εξαλειφθεί εντελώς από τη διατροφή σας, καθώς έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση τεσσάρων ή περισσότερων ποτών την εβδομάδα πριν από τον κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης αυξάνει τον κίνδυνο αποτυχίας της γονιμοποίησης κατά 48%. Η καφεΐνη δεν έχει τόσο σοβαρές επιπτώσεις, αλλά συνιστάται να μην ξεπερνάτε τα δύο φλιτζάνια την ημέρα και, αν είναι δυνατόν, να προτιμάτε ντεκαφεϊνέ. 

  1. Έντονη Άσκηση

Όσον αφορά την άσκηση κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής, πρέπει να αποφεύγονται οι έντονες ή επιθετικές δραστηριότητες, όπως η άρση βαρών, το τρέξιμο ή η προπόνηση υψηλής έντασης. Αυτές οι ασκήσεις κατευθύνουν την κυκλοφορία του αίματος προς τους μυς αντί για τη μήτρα και τις ωοθήκες. Παρόλο που οι έντονες ασκήσεις δεν είναι κατάλληλες, είναι σημαντικό να μη μένετε αδρανείς. Επικεντρωθείτε σε ελαφριές ή μέτριας έντασης δραστηριότητες, όπως γιόγκα (χωρίς ανάποδες στάσεις), τάι τσι, περπάτημα και κολύμπι (χωρίς απότομες κινήσεις). 

  1. Συγκεκριμένες Τροφές

Η σωστή διατροφή μπορεί να βελτιώσει την ανταπόκριση του σώματος σας στη θεραπεία. Ορισμένες τροφές, ωστόσο, πρέπει να αποφεύγονται, καθώς μπορεί να επηρεάσουν την επίτευξη εγκυμοσύνης αρνητικά , τέτοιες τροφές είναι: 
– Ωμά αυγά 
– Τεχνητά γλυκαντικά 
– Επεξεργασμένα σάκχαρα 
– Θαλασσινά 
– Κάποια είδη τυριών (μπρι, μπλε τυρί, καμαμπέρ, κ.λπ.) 
– Κορεσμένα λιπαρά 

Οι παραπάνω τροφές συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης, όπως από σαλμονέλα ή λιστέρια. Αν έχετε ερωτήσεις για τη διατροφή σας κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Μην ξεχνάμε ότι και στην εξωσωματική γονιμοποίηση είναι απαραίτητη η εξατομίκευση ακόμη και στις οδηγίες διατροφής. 

  1. Βλαβερές Ουσίες και Φάρμακα

Υπάρχουν αρκετές ουσίες και φάρμακα που πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης, καθώς μπορεί να επηρεάσουν τις πιθανότητες επιτυχίας. Αυτές περιλαμβάνουν τα βερνίκια νυχιών, κάποια αντιβακτηριακά σαπούνια, χημικά επιβραδυντικά φλόγας, υδράργυρο, μη κολλητικά χημικά και πλαστικά. Επίσης, ορισμένα φάρμακα, όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, μπορεί να επηρεάσουν τη θεραπεία σας. 

  1. Αμέλεια της Αυτοφροντίδας

Εκτός από τις εξωτερικές επιρροές, ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να αποφύγετε είναι η αμέλεια της σωματικής και ψυχικής σας υγείας. Φροντίστε να ακολουθείτε πρακτικές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την ευεξία σας, όπως ασκήσεις αναπνοής, ελαφριά γιόγκα, χαλαρωτικά μπάνια, σωστό ύπνο, βελονισμό ή συναντήσεις με έναν ειδικό συμβουλευτικής γονιμότητας.