Εγκυμοσύνη με… Τεχνητή Νοημοσύνη, η Νέα Εποχή στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Γράφει ο Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος, Επιστημονικός Διευθυντής στη «Μονάδα Γονιμότητας & Εξωσωματικής Γονιμοποίησης της Κλινικής ΡΕΑ, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΡΕΑ

Η εξωσωματική γονιμοποίηση έχει βοηθήσει εκατομμύρια ζευγάρια σε όλο τον κόσμο να αποκτήσουν παιδί τα τελευταία 44 χρόνια. Κάθε σχετική νέα τεχνολογία και κάθε επιστημονική εξέλιξη που με σχολαστική μελέτη και συνεχείς έρευνες αποδεικνύεται ότι βελτιώνει την πιθανότητα επίτευξης κύησης εντάσεται στην καθημερινή εργαστηριακή πραγματικότητα της Ιατρικά Υποβοηθούμενης Ανθρώπινης Αναπαραγωγής.

Η επίτευξη κύησης στην εξωσωματική γονιμοποίηση είναι πολυπαραγοντική. Καθοριστικός παράγοντας είναι η επιλογή του «κατάλληλου» εμβρύου. Έτσι αυξάνεται η πιθανότητα εγκυμοσύνης , μειώνονται οι πιθανότητες επιπλοκών και αυξάνονται οι πιθανότητες γέννησης ενός υγιούς μωρού.

Η συνεχής εξέλιξη και η αξιοποίηση της τεχνολογίας στοχεύει να βελτιώσουμε την πιθανότητα επιτυχίας κύησης.

Τα τελευταία 15 χρόνια επενδύσαμε σε τεχνολογία και σε εκπαίδευση εξειδικευμένων στελεχών για την μελέτη της εξέλιξης των ανθρώπινων εμβρύων εντός των επωαστικών κλιβάνων εκκόλαψης με ειδικής τεχνολογίας κάμερες για συνεχή βιντεοσκόπηση και φωτογραφική επεξεργασία ώστε να υπάρχει η δυνατότητα της αξιολόγησης της εξέλιξης κάθε εμβρύου.

H αποτύπωση της εξέλιξης των εμβρύων μέσα από χιλιάδες εικόνες εκκολαπτόμενων εμβρύων εντός των κλιβάνων και η επιτυχής επιλογή των εμβρύων για εμβρυομεταφορά δημιούργησαν άλλη μία σημαντική εξέλιξη.

Η Μονάδα Εξωσωματική Γονιμοποίησης “ΡΕΑ”, εξοπλισμένη και με το τελευταίας γενιάς εμβρυοσκόπιο Embryoscope plus, που διαθέτει το πιο σύγχρονο και εξελιγμένο λογισμικό iDaScore της Vitrolife, μετατρέπει τη μεθοδολογία του timelapse σε μια καθιερωμένη, πλήρη διαδικασία αυτοματοποιημένης ανάλυσης των αναπτυσσόμενων εμβρύων. Έτσι, μπορούμε να λάβουμε μια αντικειμενική κατάταξη των εμβρύων με βάση την πιθανότητα εμφύτευσης, μόνο με το πάτημα ενός κουμπιού. Το μέλλον της αξιολόγησης των εμβρύων ξεκινά εδώ!

Το νέο σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης έρχεται να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Αυτό φέρνει τους υποψήφιους γονείς ένα βήμα πιο κοντά στην εκπλήρωση των προσδοκιών για απόκτηση παιδιού.

Αυτή η τεχνολογική εξέλιξη, με την εφαρμογή ειδικών πρωτοκόλλων τεχνητής νοημοσύνης, βοηθάει την επιστημονική μας ομάδα να αξιολογήσει τα έμβρυα και να οδηγηθεί με αντικειμενικότερα κριτήρια στην επιλογή των καλύτερων, ποιοτικά, εμβρύων για την διαδικασία της εμβρυομεταφοράς.

Πρόκειται για μία εξέλιξη στην επιστημονική γνώση που επικεντρώνεται εξατομικευμένα σε κάθε ζευγάρι. Η βελτίωση της αξιοπιστίας στη διαδικασία επιλογής εμβρύου εξασφαλίζει υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας εγκυμοσύνης και παιδιών στο σπίτι.

Πως αξιοποιούμε την τεχνητή νοημοσύνη στην εξωσωματική γονιμοποίηση;

Μέχρι τώρα η κάθε επιστημονική ομάδα βασιζόταν στην εμπειρία, με υποκειμενικά μορφολογικά κριτήρια και σε περιορισμένα εξειδικευμένα εργαλεία ανάλυσης.

Χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη,αναβαθμίζουμε την διαδικασία.  Με την εφαρμογή αυτή γίνεται μία στατιστική ανάλυση που διερευνά τα «αόρατα» στο ανθρώπινο μάτι χαρακτηριστικά του εμβρύου που δεν τα βλέπουμε διότι υπερβαίνουν τις δυνατότητες του ανθρώπινου ματιού.

Η τεχνητή νοημοσύνη συσχετίζει τα μορφολογικά κριτήρια αξιολόγησης του εμβρύου με το αν έδωσε αποτέλεσμα με επιτυχημένη κύηση. Έτσι, βοηθά εμάς τους ειδικούς γονιμότητας να επιλέξουμε με ακρίβεια τα «καταλληλότερα» έμβρυα.

Ουσιαστικά εφαρμόζεται ένας έξυπνος αλγόριθμος που «προβλέπει» την δυναμική προοπτική κάθε εμβρύου , αναλύοντας ένα σύνολο εικόνων και δεδομένων σε αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες εκκόλαψης για την ανάπτυξη του καθενός εμβρύου μέσα στον επωαστικό κλίβανο.

Η πρόγνωση της δυναμικής των εμβρύων με το λογισμικό της τεχνητής νοημοσύνης στην εξωσωματική γονιμοποίηση, αξιολογεί την ικανότητα του εμβρύου να εμφυτευθεί στη μήτρα.

Τα έμβρυα ταξινομούνται με βάση τις πιθανοτήτες για επιτυχή εμφύτευση.

Όσο υψηλότερες είναι οι πιθανότητες επιτυχούς εμφύτευσης, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες για επιτυχή εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

Επιπρόσθετα, η νέα αυτή μέθοδος αξιοποιήθηκε και σε ένα δεύτερο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, κατά το οποίο δύναται για πρώτη φορά να εφαρμοστεί το έξυπνο λογισμικό για την επιλογή του «κατάλληλου» σπερματοζωαρίου, έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχίας γονιμοποίησης του ωαρίου.

Αποτελεσματικότητα αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης στην  εξωσωματική γονιμοποίηση.

Η εφαρμογή της νέας τεχνολογίας δημιουργεί νέες προοπτικές στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Ως εκ τούτου, αλλάζει το «μέλλον» της εξωσωματικής γονιμοποίησης, αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες για επίτευξη εγκυμοσύνης και απόκτηση υγιών παιδιών.

  • Επιτυγχάνει την ορθή επιλογή του σωστού εμβρύου προς εμφύτευση, με ποσοστό επιτυχίας που περνάει το 92%.
  • Αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες για επιτυχία εγκυμοσύνης από την 1η εμβρυομεταφορά
  • Αντιμετωπίζει και ενισχύει ακόμα και τις πιο «δύσκολες» περιπτώσεις υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
  • Περιορίζει τον υποκειμενικό παράγοντα για την επιλογή του «καταλληλότερου εμβρύου», θέτοντας αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης.
  • Επιτρέπει στους υποψήφιους γονείς να είναι πιο ενημερωμένοι για την ανάπτυξη και την προοπτική των εμβρύων τους.

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, δίνει στην εξωσωματική γονιμοποίηση ένα νέο εργαλείο αξιοπιστίας και ασφάλειας έναν ισχυρό σύμμαχο στο δύσκολο και ανηφορικό μονοπάτι των υποψήφιων γονέων.

Αυτή την εποχή η έρευνα διεξάγει μελέτες που κατευθύνονται στην διερεύνηση της δυνατότητας να αναγνωρίζονται χρωμοσωμικές ανωμαλίες και άλλα γενετικά σύνδρομα στα έμβρυα, χωρίς να απαιτείται βιοψία ή άλλες γνωστές επεμβατικές πρακτικές. Το μόνο που χρειάζεται είναι η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και η αναλυτική ευφυΐα στην ανάπτυξη λογισμικών σε προοπτικές μελέτες.

Αυτή την εποχή η συγκεκριμένη εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί την πλέον υποσχόμενη μέθοδο τεχνολογικής υποστήριξης στην κλινική Εμβρυολογία  και την Αναπαραγωγική Ιατρική.

Επιμέλεια:

Άρης Τζεφεράκος Ειδικευόμενος Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Συνεργάτης Μονάδας Εξωσωματικής Γονιμοποίησης «ΡΕΑ»

Δημήτρης Τζεφεράκος Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Συνεργάτης Μονάδας  Εξωσωματικής Γονιμοποίησης «ΡΕΑ»

Αλέξανδρος Τζεφεράκος  Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Επιστημονικός Διευθυντής Μονάδας Εξωσωματικής Γονιμοποίησης «ΡΕΑ»