Πως επηρεάζεται η γονιμότητα από το κάπνισμα;
Γράφει ο Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος, Επιστημονικός Διευθυντής στη «Μονάδα Γονιμότητας & Εξωσωματικής Γονιμοποίησης της Κλινικής ΡΕΑ, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΡΕΑ
Η γονιμότητα είναι μια αντανάκλαση της υγείας μας, τουλάχιστον τις περισσότερες φορές. Οι άνθρωποι που ακολουθούν ένα υγιεινό τρόπο ζωής, με ισορροπημένη διατροφή, άσκηση, δεν καπνίζουν, αποφεύγουν την κατανάλωση αλκοόλ, έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν φυσιολογικό σπέρμα και αντίστοιχα, υγιή ωάρια. Το κάπνισμα, βλάπτοντας ούτως ή άλλως την υγεία του καπνιστή, επιδρά αρνητικά και σε θέματα γονιμότητας, τόσο τον άνδρα, όσο και τη γυναίκα.
Στους άνδρες καπνιστές…
Το κάπνισμα, αρχικά, ενδέχεται να επηρεάζει τη στυτική δυσλειτουργία του άνδρα, αλλά επίσης επηρεάζει σημαντικά τον αριθμό των σπερματοζωαρίων ανά κυβικό εκατοστό, το χρόνο ζωής και την κινητικότητά τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά η ικανότητά τους να γονιμοποιήσουν ένα ωάριο.
Σημαντικό ωστόσο είναι να τονιστεί, πως και μετά τη γονιμοποίηση, οι τοξικές ουσίες που περνούν από το τσιγάρο στο σπέρμα, συνδέονται με υψηλότερα ποσοστά αποβολής εμβρύων από εκείνα που προέρχονται από σπερματοζωάρια μη καπνιστών.
Στις γυναίκες καπνίστριες…
Τα συστατικά που εμπεριέχουν τα τσιγάρα συνδέονται με την ταχύτερη μείωση ωαρίων της γυναίκας. Μάλιστα, έχει αποδειχθεί ότι οι καπνίστριες φθάνουν στην εμμηνόπαυση νωρίτερα από τις μη καπνίστριες. Η νικοτίνη μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα ωοθυλάκια και στα αναπτυσσόμενα ωάρια.
Η ποσότητα μετράει. Όσο πιο φανατικά καπνίζει μια γυναίκα, δηλαδή όσα περισσότερα τσιγάρα καπνίζει ανά ημέρα, τόσες περισσότερες οι πιθανότητες να εμφανίσει πρόβλημα γονιμότητας.
Το κάπνισμα έχει αρνητικό πρόσημο και στην επιτυχή προσπάθεια επίτευξης εγκυμοσύνης μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Οι γυναίκες που ακολουθούν θεραπεία για Εξωσωματική Γονιμοποίηση, θα χρειαστούν ισχυρότερα φάρμακα εάν καπνίζουν.
Καθώς το κάπνισμα είναι ιδιαίτερα βλαβερό για το γενετικό υλικό, τόσο στον άνδρα όσο και στη γυναίκα, η κακή αυτή συνήθεια συνδέεται με αυξημένο ποσοστό αποβολών και προβλήματα υγείας του νεογέννητου.
Πότε πρέπει να κόψω το κάπνισμα για να βελτιωθεί η γονιμότητά μου;
Στα ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδάκι συστήνεται να διακόπτουν το κάπνισμα τρεις με τέσσερις μήνες πριν την εγκυμοσύνη, ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα του σπέρματος και των ωαρίων καθώς και να αυξήσουν τις πιθανότητες σύλληψης.
Ακόμη και αν καπνίζετε πολλά χρόνια, όπου τυχόν βλάβες είναι μη αναστρέψιμες, η διακοπή του καπνίσματος ακόμη και τώρα, θα ευνοήσει τη γονιμότητά σας στο εξής.